Osteopatia

Tervetuloa osteopatiahoitoon vastaanotolleni Helsingin keskustaan.

Osteopatiasta on apua kaikkiin tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin

Osteopatia on tehokas, hellävarainen ja turvallinen hoitomuoto joka tukee ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä. Osteopatialla voidaan vähentää kehoon kohdistuvia haitallisia kuormituksia, lisätä nestekiertoa ja kehon omaa kykyä parantaa itsensä.

Osteopatia sopii kaiken ikäisille ja voi olla ennaltaehkäisevää, oireita lievittävää tai parantavaa hoitoa. 

selän osteopaattinen tutkiminen miesasiakas istuu

Osteopatia tukee ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä.

Osteopatia on Yhdysvalloista kotoisin oleva manuaalinen hoitomuoto. Hoidossa käytetään erilaisia mobilisaatio-, manipulaatio- ja muita käsittelytekniikoita. Se perustuu fysiologiaan, anatomiaan, embryologiaan sekä muihin biolääketieteisiin. Suomessa osteopaatit ovat Valviran rekisterissä olevia terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on nelivuotinen koulutus.

Osteopaattinen hoito tukee ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä. Tasapainottamalla kehon mekaanista toimintaa voidaan vähentää kehoon kohdistuvia haitallisia kuormituksia, lisätä nestekiertoa ja kehon kykyä parantaa itsensä. Osteopaattinen hoito voi toimia ennaltaehkäisevänä, oireita lievittävänä tai parantavana hoitona. Osteopatialla voidaan myös täydentää lääketieteellistä hoitoa esimerkiksi leikkauksista kuntoutuessa.

Tyypillisesti osteopatialla hoidetaan selkä-, niska- ja pääkipuja, erilaisia hermo-oireita, iskias- ja välilevyvaivoja. Näiden lisäksi erilaisten sisäelimiin liittyvien vaivojen hoitoa voidaan tukea osteopaattisin tekniikoin. Osteopaattiset tekniikat lisäävät elinten liikkuvuutta ja siten nestekiertoa ja auttavat hermostoa toimimaan tasapainoisesti. Lue lisää viskeraalitekniikoista!

Onnettomuuksien jälkeiset oudot kiputilat ovat Suomessa vielä huonosti ymmärrettyjä. Joskus pahan kaatumisen tai auto-onnettomuuden jälkeen alkaa ilmetä oireita vasta viikkojen tai kuukausien päästä. Kipua ei osata yhdistää tapaturmaan ja nämä jälkitilat saattavat olla pitkäkestoisia. Tyypillisiä oireita onnettomuuksien jälkeen on erilaiset hermo-oireet ja oudot kiputilat. Osteopatia tasapainottaa hermostoa ja poistaa liikerajoitteita, jotta keho pääsee palautumaan. Hoitoa voidaan tehdä vasta akuutin tilan tasapainottumisen jälkeen ja onnettomuuksien jälkeen tulee käydä lääkärissä ennen osteopaattista hoitoa.

Osteopatia soveltuu myös stressiperäisten vaivojen hoitoon ja palautumisen tukemiseen. Osteopatia tukee psykologista hoitoa tasapainottamalla kehoa ja autonomista hermostoa ja se voi auttaa purkamaan kehosta fyysisten traumojen lisäksi mielen traumoja. Mikäli oireet ovat vakavammat tulee aina kääntyä lääkärin tai psykologin puoleen.

Mitä osteopatian vastaanotolla tapahtuu?

Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan asiakkaan oireita ja sairaushistoriaa mahdollisimman tarkasti. Hoidon suunnittelussa otetaan huomioon leikkaukset, lääkitykset ja mahdolliset onnettomuudet. Haastattelun tarkoituksena on saada kokonaiskuva kehoon vaikuttavista tekijöistä. Osteopaatti kirjaa tiedot potilastietoihin, jotka ovat ehdottoman luottamuksellisia.

Haastattelun perusteella tehdään manuaalinen tutkiminen. Tutkimuksessa arvioidaan kehon liikkeitä ja kudosten tilaa ja siinä voidaan käyttää ortopedisia erotusdiagnostisia testejä. Palpaatiossa eli käsillä tunnustelussa selvitetään tarkemmin kudosten jännitteitä. Asiakas on alus- tai muissa sellaisissa vaatteissa, jossa pystytään suorittamaan tarpeelliset testit. Osteopaatti myös tunnistaa lääkärin hoitoa vaativat sairaudet ja tarvittaessa neuvoo hakeutumaan lääkäriin.

Haastattelun ja perustutkimisen perusteella tehdään hoitosuunnitelma. Eri menetelmillä pyritään lisäämään nivelien liikkuvuutta, helpottamaan lihasten tai kalvojen eli faskioiden jännittyneisyyttä, tasapainottamaan hermoston toimintaa tai lisäämään sisäelimiä ympäröivien sidekudosten liikkuvuutta. Joskus voidaan käyttää nivelten manipulaatiota. Hoitotekniikat ovat pehmeitä, kivuttomia ja miellyttäviä. Osteopaatti ottaa huomioon asiakkaan toiveet, ja luonnollisesti asiakas voi aina kysyä hoitomenetelmistä.

Hoitojakson pituus riippuu vaivan laadusta ja kestosta. Hoitojen suunnitteluun vaikuttaa myös asiakkaan omat tavoitteet ja toiveet. Joskus riittää yksi hoitokerta, mutta yleensä useamman hoidon sarja on hyödyllinen, jos oire on vaivannut pidempään.

kuvassa osteopaattinen haastattelu

Kenelle osteopaattinen hoito sopii?

Osteopatia sopii kaikille. Hoito suunnitellaan aina asiakaskohtaisesti ottaen huomioon henkilön ikä, peruskunto, sairaushistoria sekä henkilökohtaiset toiveet ja tavoitteet. Hoidosta hyötyvät toimistotyöläiset, urheilijat, raskaana olevat äidit, kaikki vauvoista senioreihin.

Hoidon tavoitteena on mahdollisimman tasapainoisesti toimiva kivuton keho.  Osteopatian avulla voidaan helpottaa lihasjännitystä, nivelten liikkuvuutta ja tehostaa verenkiertoa. Osteopatiasta voi saada apua monenlaisiin vaivoihin kuten päänsärkyyn ja migreeniin, puutuneisiin raajoihin tai stressiperäisiin jännitystiloihin. Tyypillisimpiä hoidettavia oireita on selkä- ja niskakivut, erilaiset kiputilat sekä nivelien toimintahäiriöt. Hoidolla voidaan helpottaa hengitystä ja auttaa vatsavaivoja. Vauvoilla hoidetaan yleisimmin itkuisuutta, uniongelmia ja vatsavaivoja kuten refluksia ja ummetusta.

Osteopaattiset periaatteet

Ihminen on kokonaisuus

Osteopaattisessa hoidossa terveyttä tuetaan kokonaisvaltaisesti ja otetaan huomioon myös ihmisen psyyke ja kivun kokemus. Kudosjännitykset voivat vaikuttaa paikalliseen aineenvaihduntaan ja siten terveyteen. Hermostolla on keskeinen merkitys kehon nesteiden kuljetuksessa. Hoidossa huomioidaan koko hermosto ja elinjärjestelmien toiminta.

Kehon rakenne ja toiminta ovat vastavuoroisessa yhteydessä

Rakenteen ja toiminnan yhteys ilmenee monin tavoin. Kudoksen mekaaninen jännittyneisyys haittaa aineenvaihduntaa. Jännitys estää veren virtausta ja siten hapen ja ravinnon kulkeutumista ja kuona-aineiden poistumista. Toisaalta heikentynyt metabolia vaikuttaa mekaaniseen liikkuvuuteen. Liikerajoittunut nivel voi altistua vääränlaiselle kuormitukselle ja siten kulumiselle. Osteopaatti voi auttaa lisäämään liikkuvuutta, ja aineenvaihduntaa, jolloin kehon resilienssi ulkoisille ja sisäisille kuormituksille kasvaa.

Pyrkimys paranemiseen

Keho on itsesäätelevä, itsekorjautuva yksikkö, jolla on pyrkimys tasapainoon, homeostaasiin. Vaikka kehon parantuminen on sen oman korjautumisen tulosta, niin osteopaattinen hoito voi auttaa homeostaasin saavuttamisessa. Hoidolla avataan kudosten jännittyneisyyttä, parannetaan aineenvaihduntaa ja tasapainotetaan hermostoa, jotta keho voi parantaa itsensä.

“Keho korjaa itsensä, kun siihen ei ole estettä.
Mielestäni pehmeät hoitotekniikat ovat tehokkaimpia ja niiden vaikutukset pitkäkestoisimpia. Kun ymmärretään vaivan ydin ja syy, hoidon tulokset ovat pysyvämpiä kuin hoidettaessa ainoastaan oiretta.”

Tilaa uutiskirje

Uutiskirje ilmestyy noin 10 kertaa vuodessa ja se sisältää juttuja terveydestä, hoitotekniikoista ja anatomiasta, sekä tiedotteita ja tarjouksia.