Välilevyjen hoito osteopaattisesti on tehokasta ja turvallista hoitoa välilevyjen ongelmien hoitoon! Tämä blogikirjoitus käsittelee millainen rakenne välilevy on, millaisia vaurioita siinä voi esiintyä ja miten sitä hoidetaan osteopatiassa. Lue lisää osteopatiasta hoitomuodon esittelystä! Monesti kuulee ihmisten puhuvan välilevyistä ja välilevyjen aiheuttamista selkäkivuista. Joillakin voi olla sellainen kuva, että välilevy on osa, joka voi luiskahtaa pois paikaltaan kuin hampurilaisen pihvi puristettaessa silloin kun on liikaa kastiketta. Välilevy on varsin hyvin kiinnitetty rakenne.
Marraskuussa 2024 kävin kaksi selkärankaan kohdistuvaa osteopatian erikoiskoulutusta. Toinen niistä keskittyi selkärankaan ja sitä ympäröiviin rakenteisiin ja toisen pääteemana oli itse välilevyjen hoito osteopaattisesti ja välilevyihin vaikuttavat rakenteet. Vaikka tietenkin näistä asioista on peruskoulutuksen myötä jo paljonkin tietoa niin aina voi mennä syvemmälle. Sen myötä inspiroiduin kirjoittamaan tämän blogin ja jatkoksi tulossa on pieni videosarja someen välilevyistä! Pysy siis kuulolla!
Selkärangan välilevyt sijaitsevat nikaman solmujen välissä. Välilevy jaetaan kahteen osaan, ulkoreuna on tiukka, syyrustoinen rengas, annulus fibrosus. Se koostuu ristiin menevistä rustosäikeisistä tasoista, lamelleista. Nämä lamellit ovat tiukasti luussa kiinni ja siksi ei ole mahdollista, että välilevy ”luiskahtaisi pois paikaltaan”. Annulus fibrosuksen tehtävä on joustaa ja sallia liikkeet, ja pitää sisempi kerros, nucleus pulposus, sisällään. Nucleus pulposus on se toinen osa välilevyä, joka on hyytelömäinen keskiosa joka muuttaa muotoa välilevyn liikkeiden mukaan. Nucleuksessa ei ole hermotusta, eikä siten tuntoaistia, eikä siihen ole omaa verenkiertoa, vaan se saa ravintonsa nikaman solmun luusta, päätelevyjen läpi. Päätelevyt ovat nikaman luun ja välilevyn välillä, ja niiden läpäisykyky on merkittävä tekijä välilevyn terveydelle. Seuraava kuva on selkärangan poikkileikkaus, jossa välilevyn osat on merkattu.
Selkärangan poikkileikkaus, sivustapäin kuvattu
Nucleus pulposus imee vettä laskimojärjestelmästä ja aamulla sen vesipitoisuus on suurin. Kun nousemme pystyasentoon, kehon paino puristaa välilevyä kasaan ja välilevy menettää nestettä pikkuhiljaa. Sen vuoksi välilevyt oireilevan eniten illalla ja pitkän seisomisen tai istumisen jälkeen. Tämän takia ihmisen pituus voi olla aamulla jopa 1-2 cm enemmän kuin illalla! Hyväkuntoiset tukilihakset keskivartalossa kannattelevat osan painosta, jolloin välilevyille jää vähemmän painetta. Sen vuoksi keskivartalon treeni on tärkeää, myös välilevyjen terveyden kannalta! Seuraava kuva on välilevystä ylhäältäpäin, ja punaisella on merkattu Annulus fibrosuksen uloin osa, joka on hermotettu. Eli vauriot lähempänä keskustaa eivät tunnu, ennen kuin se ulottuu ulkoreunalle asti.
Tyypillisimmin välilevyjen vauriot kehittyvät hitaasti vuosien saatossa, kun välilevyihin kohdistuu liikaa painetta ja tukilihakset ovat heikot tai lihaskontrolli on puutteellinen. Vaurioprosessi alkaa välilevyn pullistumalla, eli välilevyn ”geelityynny” alkaa pursuamaan, yleensä takaviistoon kohti selkäydinhermon juurta. Pieniä pullistumia on meillä kaikilla ja ne eivät haittaa tai tunnu niin kauan kun se ei ala kiusaamaan hermoa.
Välilevyn repeämiä on monenlaisia, tyypillisimmin repeämä alkaa nucleuksen puolelta, jossa lamellit alkavat antaa periksi ja nucleuksen geeli alkaa työntyä kohti ulkoreunaa. Alkuvaiheessa tämä ei tunnu, koska sisempi osa ei ole hermotettu. Sitten kun repeämä alkaa lähetä reunaa, kipu alkaa. Välilevytyrä on se vaihe jossa tulee isompi pussimainen pullistuma, joka on täynnä geeliä, ja tämä voi vaurioittaa hermoa pahastikin. Viimeinen vaihe tässä prosessissa että tyräpussi puhkeaa ja nucleus pulposus valuu ulos selkäydinkanavan epiduraalitilaan ja kaikkialle hermojuuren ympäröivään tilaan. Keho lähtee korjaamaan tilaa ja syntyy tulehdus ja painetta, joka on kipeä pidempään. Tämän seurauksena voi myös hermojen kipusignaalit herkistyä, ja vaikka välilevy olisi parantunut niin selkä on herkempi kipeytymään. Seuraavissa kuvissa välilevyn repeämän vaiheet.
Välilevyjen hoito osteopaattisesti tapahtuu hoitamalla itse välilevyä, ympäröiviä kudoksia ja kehon asentoa. Hoidossa tulee myös miettiä mikä on johtanut välilevyn vaurioitumiseen, esimerkiksi heikko lihaskunto, huonot liikemallit tai väärä nostotekniikka. Välilevyjä ei hoideta koskaan vain hoitamalla pelkkää välilevyä, vaan ympäröivien kudosten hoitaminen ja tasapainottaminen on tärkeää. Pullistumavaiheessa oleva välilevy korjaantuu erityisesti harjoitteilla, jossa selkärangan asento korjaantuu ja lihastuen vahvistamisella. Repeämät ja tyrät taas paranevat itsestään silloin kun ympäröivät kudokset ovat oikeassa asennossa ja verenkierto nikaman ympärillä on vahva. Osteopaattinen hoito siis poistaa kireyksiä ympäröivistä kudoksista. Päätelevyn kunto on merkityksellistä, jotta välilevy pääsee nesteytymään levossa, ja sitäkin voidaan hoitaa pehmeästi nikamien kierrolla. Välilevyn hoito osteopaattisesti on miellyttävää ja kivutonta, paitsi silloin tietysti kun kaikki liikkuminen sattuu. Silloinkin voi tulla vastaanotolle ja hoito tapahtuu kivun rajoissa ja sallimissa asennoissa.
Osteopaattinen hoito ei ole riittävä ja joskus tarvitaan lääkärin tutkimusta. Lääkärin hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos iskiasoireeseen liittyy jokin seuraavista:
- ulosteen pidättämisen häiriö tai virtsaaminen ei onnistu
- nilkan ojentaja- tai koukistajalihasten tai muun alarajaan lihasryhmän nopea heikentyminen
- lantionpohjan alueen tunnottomuus, (”ratsupaikka-oire”, eli pakaroiden keskiosa lähellä pyllyvakoa ja sisäreiden alueella on puutumista)
- kova vatsakipu
- sietämätön kipu, joka ei hellitä missään asennossa.
Tilanne voi tällöin vaatia välitöntä leikkaushoitoa puristuneiden hermojen vapauttamiseksi.
Lähteet:
Schuenke, Michael & Schulte, Erik & Schumacher, Udo 2014. Atlas of Anatomy. Thiema Medical Publishers Inc, New York.
Saarelma, Osmo 2022. Iskias, välilevytyrä, välilevyn pullistuma. Lääkärikirja Duodecim <https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00236>
Physiopedia nd. Disc Herniation. <https://www.physio-pedia.com/Disc_Herniation>