Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kukaan ei kyseenalaista viininmaistajaa, joka kitalakeaan käyttäen tunnistaa viinin ominaisuudet
– sen valmistusseudun, viinitilan, jopa vuosikerran.

Kosketuksen oppi pystyy vähintään samaan hienovaraisuuteen.”

 

- Jean-Pierre Barral, D.O.

 

Sisäelinmanipulaatio (Visceral manipulation, VM)

 

Sisäelinmanipulaatio on manuaalisen terapian muoto. Siinä elimiä käsitellään hyvin kevyin ottein, joilla suunnataan manuaalisia voimia elimiin ja niitä ympäröiviin kudoksiin.

 

Sisäelinmanipulaatiossa tarkastellaan elinten mobiliteettia, joka on elimen liike sitä liikutettaessa ja motiliteettia, joka on elimen ”sisäinen liike”. Motiliteetti tuntuu terapeutin käteen sisäelimen pienenä edestakaisena liikkeenä ja kertoo kyseisen elimen terveydestä. Sisäelinmanipulaatiotekniikoita käytetään lisäämään elinten luonnollista liikkuvuutta. Näin parannetaan aineenvaihduntaa ja ympäröivien sidekudosten liikkuvuutta.

 

Liike on aina merkki elämästä. Mikä ei ole liikkeessä, ei ole elossa eikä ainakaan tervettä. Tulehdus saa kudokset menettämään normaalia mobiliteettiansa ja sisäistä liikettänsä. Kun liikkuvuutta palautetaan, kudos saa tilaa parantua. Kun aineenvaihdunta paranee, myös tulehdus hiljalleen lievittyy ja poistuu.

 

Sisäelinmanipulaatio on erittäin tarkkaa tunnustelutaitoa vaativa hoitomuoto. Se on tehokas hoito sisäelimille, mutta sen vaikutukset yltävät koko kehoon. Elinten häiriötilat eivät aina tunnu vain paikallisesti. Ne voivat tuntua myös kipuna muualla kehossa, kuten selässä, jaloissa tai olkapäissä. Tällöin ei välttämättä ymmärretä hoitaa vaivan alkuperäistä aiheuttajaa. Esimerkiksi jokainen lääkäri tietää, että sydänongelma saattaa heijastua vasempaan käteen puutumisena ja kipuna. Kuitenkin myös muut elimet voivat heijastaa vastaavia kipusignaaleja kehon muihin osiin.

 

Sisäelinmanipulaatio saattaa sanana kuulostaa hurjalta ja kivuliaalta, mutta todellisuudessa tämä hoitomuoto on erittäin pehmeä ja hellävarainen sekä kivuton. Hoito tapahtuu tunnustelun eli palpaation, ei ainoastaan oireiden perusteella.

 

Tyypillisiä hoitokohteita sisäelinmanipulaatiolle ovat vatsavaivat, kuten ummetus ja liian nopeasti toimiva vatsa. Kaikkia elimiä voidaan kuitenkin hoitaa.

 

Osteopaatti Jean-Pierre Barral’n opissa

 

Osteopatiassa on monia sisäelinten manuaalisen käsittelyn tekniikoita. Nämä viskeraalitekniikat muodostavat yhden tärkeän osteopatian osa-alueen, viskeraaliosteopatian. Tekniikat kuuluvat osteopaatin peruskoulutukseen.

 

Käytän omissa hoidoissani ranskalaisen osteopaatti ja fysioterapeutti Jean-Pierre Barral’n kehittämää hoitomuotoa. Hän työskenteli Ranskan Grenoblessa keuhkotautien sairaalassa esimiehenään tunnettu keuhkotautien erikoislääkäri tohtori Arnauld, joka oli myös dissektion eli ruumiinavauksen mestari.

 

Barral’lla oli mahdollisuus päästä työskentelemään ruumiinavauksissa esimiehensä valvonnassa. Häntä kiinnosti erityisesti potilaiden kudosten tila kuoleman jälkeen. Hän oli tuntenut potilaat heidän vielä eläessään ja tehnyt heille manuaalisia hoitoja, ja tunnustellut heidän elimiään ihon läpi. Nyt hänellä oli mahdollisuus verrata ruumiinavauksessa näkemäänsä havaintoihinsa ja tuntemuksiinsa ajasta, jolloin potilaat olivat elossa.

 

Barral totesi useasti, että kudokset sairaiden elinten ympärillä olivat kuolleilla paksuuntuneet. Tämän hän ymmärsi johtuvan muuttuneista mekaanisista kiristyksistä elintä ympäröivässä kudoksessa. Tämän havainnon pohjalta tehdyt löydökset johtivat myöhemmin sisäelinmanipulaation teoreettisen pohjan ja tekniikoiden kehittämiseen.

 

Vuosina 1972 – 1982 Barral opetti selkärangan biomekaniikkaa England's European School of Osteopathyssa, jolloin hän käytti eniten selkärangan ja nivelten manipulaatiotekniikoita. Eräs hänen potilaistaan kärsi kipeästä selästä, eikä osoittanut paranemisen merkkejä hoidon myötä. Tämä potilas parani vasta käytyään Alpeilla kansanparantajan luona. Kansanparantaja oli onnistunut parantamaan hänet painamalla kohtaa hänen vatsastaan.

 

Tästä seurauksena Barral kiinnostui siitä, kuinka sisäelinten käsittely voi johtaa selän paranemiseen. Hän ymmärsi, että sisäelimet ovat läheisessä yhteydessä tukirakenteen ja liikuntaelimistön kanssa. Tukirakenne korjaa ja tasapainottaa itseään, kun elimiä käsitellään oikealla tavalla.