Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

CST eli kraniosakraaliterapia

 

CST eli kraniosakraaliterapia (CranioSacral Therapy) on luonnollinen ja kevyt, mutta vaikuttava menetelmä. Sen avulla pyritään parantamaan keskushermoston toimintaa. Kraniosakraaliterapia on erityisen tehokasta stressin ja erilaisten kipu- ja epätasapainotilojen hoitoa.

 

Menetelmän ja hoidon lähtökohta on kehon ongelmakohtien löytäminen havainnoimalla kraniosakraalijärjestelmän toimintaa ja siinä kiertävän aivo-selkäydinnesteen rytmistä liikettä. Havaittuja häiriötiloja tässä rytmissä pyritään parantamaan erittäin kevyillä otteilla. Kraniosakraaliterapian kehittäjä on yhdysvaltalainen lääkäri ja osteopaatti John Upledger. Menetelmässä on paljon samaa kuin kraniaalisessa osteopatiassa.

 

 

Mitä kraniosakraaliterapialla voidaan hoitaa?

 

 • Krooniset kivut; esimerkiksi niska- ja selkäkivut ja säteilevät kivut.
 • Onnettomuuksien jälkitilat, kuten niskan retkahdusvamma (whiplash), sekä iskujen ja kaatumisen aiheuttamat vammat.
 • Leikkausten jälkitilat, kuten pitkittynyt kipu ja jännitystilat.
 • Stressi, unettomuus ja näistä johtuvat krooniset lihasten jännitystilat.
 • Migreeni, päänsärky, huimaus
 • Hampaiden narskuttelu, purenta- ja leukanivelongelmat
 • Silmien rasitus ja kipu
 • Alaselän kipu ja lantion alueen vaivat
 • Fibromyalgia
 • CFS eli krooninen väsymysoireyhtymä
 • Erilaiset keskushermoston häiriötilat
 • Raskausajan vaivat
 • Vastasyntyneen terveyden tukeminen. Tärkeää erityisesti haasteellisen synnytyksen jälkeen, eli esimerkiksi jos synnytys on pitkittynyt tai on tarvittu keisarileikkausta tai imukuppisynnytystä.
 • Monenlaiset vauvojen ja lasten ongelmat ja kehityshäiriöt.

 

CST-hoidolla voidaan tasapainottaa hermoston toimintaa ja aktivoida kehon omia palautumismekanismeja. Lisäksi sillä voidaan tehostaa rasituksesta palautumista. CST-hoito ei ole lääketieteellisen hoidon vaihtoehto. Vakavissa asioissa on aina käännyttävä lääkärin puoleen.

 

 

Miten CST-hoito tapahtuu?

 

Kraniosakraalijärjestelmä on aivokopan ja selkärangan muodostama kokonaisuus, jossa tapahtuva rytminen liike liikuttaa keskushermostossa olevaa nestettä. Terapeutti tunnustelee eli palpoi tätä rytmiä käsillään. Rytmin tunnustelun avulla voidaan havaita kehossa olevia häiriötiloja. Hoito tapahtuu näiden havaintojen perusteella.

CST-hoidossa asiakas on selinmakuulla hoitopöydällä, vaatteet ovat päällä. Jos selinmakuu on vaikeaa esimerkiksi raskauden aikana, asiakas voi olla myös kylkimakuulla tai istuma-asennossa.

Hoidossa otteet ovat hyvin kevyitä. Niillä ei pyritä hieromaan, vaan parantamaan hermoston toimintaa ja siten nesteiden kiertoa.

 

 

CST-hoito tehoaa stressioireisiin

 

Kraniosakraaliterapia on tehokasta stressihoitoa. Stressi vaikuttaa mielen lisäksi myös kehoon. Se aiheuttaa muutoksia esimerkiksi hormonien ja hermoston toimintaan, sekä jopa perintötekijöihin eli DNA:han. Stressillä on myös vaikutuksia uusien yhteyksien luomiseen aivoissa, ja sitä kautta oppimiseen ja ajattelemiseen. Lyhytaikainen stressi tehostaa ja nopeuttaa ajattelua ja voi olla positiivista, mutta pitkäaikainen stressi hidastaa ajatustoimintoja. Stressi siis muokkaa aivojen toimintaa ja rakennetta, joten tältäkään kannalta se ei ole ainoastaan tunne-elämän ongelma. Lue lisää stressistä.  

 

Stressaantuneella henkilöllä sympaattinen hermosto on jatkuvasti yliaktiivinen, eikä parasympaattinen hermosto kykene tasapainottamaan sympaattista hermostoa. Puhutaankin niin sanotusta sympatikotoniasta. Tämä voi näkyä esimerkiksi unettomuutena ja kyvyttömyytenä rentoutua. Ihannetilassa nämä kaksi autonomisen hermoston osaa toimivat toisiaan tasapainottaen, mutta stressin aikana sympaattinen hermosto saa liian suuren roolin. Myös jatkuva kiire aiheuttaa sympaattisen hermoston yliaktiivisuutta.

 

Liiasta treenaamisesta johtuva ylikunto muistuttaa sympaattisen hermoston yliaktiivisuutta stressitilassa. Ylikunto kuuluu siis tähän samaan kategoriaan, vaikka siinä stressi on suurimmaksi osaksi fyysistä, kun kehoa ei ole päästetty palautumaan kunnolla. Usein kuitenkin ylikunnon taustalta löytyy fyysisten tekijöiden lisäksi myös henkisiä tekijöitä. CST auttaa urheilijoita palautumisessa ja ennaltaehkäisee ylikuntoa. Hoidolla voidaan myös nopeuttaa palautumista silloin, kun keho on jo ehtinyt mennä ylikuntotilaan.

 

Stressioireita hoidetaan usein pitkällä lomalla, jonka toivotaan palauttavan hermoston tasapainon ja siten helpottavan stressin kokemista. Stressitekijöitä ei kuitenkaan pystytä välttämättä poistamaan riittävästi ja riittävän pitkäksi aikaa edes lomalla. Joskus palautumista ei vain tunnu tapahtuvan, vaikka loma olisi pidempikin. CST-hoito tehoaa stressiin monissa tapauksissa, sillä hoidolla vaikutetaan suoraan hermostoon ja pyritään aktivoimaan stressistä palautumista edistävää parasympaattista hermostoa. Hoito myös tuntuu ihanalta ja on rentouttavampaa kuin paremmatkin päiväunet!

 

 

CST-hoito maailmalla ja Suomessa

 

Kraniosakraaliterapian koulutusta maailmanlaajuisesti hallinnoi Upledger-instituutti Yhdysvalloissa, Floridassa. Upledger-instituutti on tällä hetkellä maailman suurin terveydenhuollon instituutti. Koulutusta järjestetään yli sadassa maassa, ja Upledgerin kouluttamia hoitajia on tuhansia.

 

Suomessa CST on tällä hetkellä suhteellisen tuntematon hoitomuoto, mutta maailmalla se on melko tunnettua. CST on käytössä esimerkiksi Yhdysvaltain laivaston (NAVY) sairaaloissa odottaville äideille, synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen, sekä vauvoille heti syntymän jälkeen. Yhdysvalloissa on tehty myös uraauurtavaa tutkimusta CST:n käytöstä sotilaiden traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) hoidossa sekä iskujen aiheuttamien vammojen jälkihoidossa, erittäin lupaavin tuloksin.